Kosten koper berekenen (2024)

Bij de meeste huizen die je te koop ziet staan staat ‘k.k.’ achter de vraagprijs. Je weet waarschijnlijk dat dat voor ‘kosten koper’ staat en dat het om een percentage van de koopsom gaat. Maar wat houdt dat percentage eigenlijk in? En hoe bereken je deze extra kosten?

Kosten koper berekenen (1)

Wat betekent kosten koper?

‘Kosten koper’ wil zeggen dat jij als koper van het huis bepaalde kosten van de verkoop moet betalen. Dat is bijna altijd zo bij de verkoop van een bestaand huis. Door wijzigingen in de wet kunnen kosten koper in het ene jaar anders zijn dan het andere jaar. In 2024 bijvoorbeeld is de overdrachtsbelasting voor een woonhuis meestal 2%.

Kosten koper berekenen?

Wil je weten hoeveel je als koper van een bestaand huis aan extra kosten gaat betalen? Dan kun je het best de volgende kosten uitrekenen en bij elkaar optellen (uitgegaan van de situatie in 2024):

1. Overdrachtsbelasting

Dit is de belasting die je betaalt als je de eigenaar wordt van het huis. Dit is voor een woonhuis 2% van de koopsom. Voorbeeld: Je koopt een huis voor € 200.000. De overdrachtsbelasting is dan € 4.000.

Goed om te weten:Ben je tussen de 18 en 35 jaar en is je huis niet duurder dan € 510.000? Dan hoef je ook in 2024 geen overdrachtsbelasting te betalen als je aan alle voorwaarden voldoet.

Overdrachtsbelasting: 7 vragen

2. Notariskosten voor de overdracht

De notaris regelt de overdracht van het huis en moet daarvoor betaald worden. Bij ‘kosten koper’ betaalt de koper dat. Als koper mag je wel de notaris kiezen. Je kunt dus op zoek gaan naar een notaris die bij je budget past. Op de dag van de overdracht teken je bij de notaris ook de hypotheekakte. De kosten daarvoor zijn vrijwel altijd voor jouw rekening, kosten koper of niet.

Tip: Gebruik de Notarisservice. Je SNS Adviseur helpt je dan bij het vinden van een betrouwbare notaris bij jou in de buurt. Meer weten? Neem gerust contact op je met SNS Adviseur.

Kosten koper berekenen (3)

3. Inschrijving in het kadaster

Het kadaster is een openbaar register waarin wordt bijgehouden van wie stukken grond, huizen en gebouwen zijn. Als je een huis koopt, moet het kadaster dus worden aangepast. Dat kost geld. Koop je een huis ‘kosten koper’, dan betaal jij die kosten. De notaris regelt ook deze inschrijving, dus de kosten ervan komen op de afrekening van de notaris te staan.

    2,5 tot 3% van de koopsom

    In totaal zijn de kosten koper ongeveer 2,5 tot 3% van de koopsom. Dus koop je een huis van € 200.000, houd dan rekening met kosten koper van ongeveer € 6.000.

    Extra aankoopkosten

    Dit percentage is maar een deel van de totale kosten van het kopen van een huis. De kosten die je maakt voor het krijgen van een hypotheek, zoals advieskosten, taxatiekosten en de kosten voor de NHG, betaal jij als koper zelf. Ook de rekening van de makelaar en de bouwkundige keuring vallen niet onder de ‘kosten koper’.

    De totale kosten van het kopen van een huis komen meestal rond de 6% van de koopsom uit. Dus als we het voorbeeld van het huis van € 200.000 nemen, reken dan op ongeveer € 12.000 kosten voor de aankoop. Houd er rekening mee dat hier de kosten voor verbouwen, verhuizen en inrichten nog bijkomen.

    Kosten koper meefinancieren?

    In 2023 mag je de ‘kosten koper’ meefinancieren tot maximaal 100% van de woningwaarde. Dat is dus niet genoeg om de kosten koper helemaal mee te financieren.

    Vrij op naam (v.o.n.)

    Het tegenovergestelde van kosten koper is vrij op naam (afgekort tot v.o.n.). Zie je dit bij de vraagprijs van een huis staan (zoals meestal bij nieuwbouwhuizen), dan heb je:

    • Geen overdrachtsbelasting
    • Geen kosten van de overdracht bij de notaris
    • Geen kosten voor inschrijving in het kadaster.
    • Wel btw bij de oplevering: 21% op de kale prijs van de woning.

    Het kan wel zijn dat de verkoper bepaalde kosten verwerkt heeft in de koopprijs. Koop je een huis vrij op naam, dan heb je dus vooral te maken met de kosten voor een aankoopmakelaar, de taxatie en het afsluiten van de hypotheek. En natuurlijk de kosten voor verbouwen, verhuizen en inrichten.

    Kosten koper berekenen (4)

    Eigen huis kopen? Groeichoaching

    Een eigen huis - je hebt je er al behoorlijk in verdiept. En dus weet je dat het, vooral voor starters, nogal een uitdaging kan zijn. Het is niet eenvoudig om echt alle mogelijkheden te overzien, dus grote kans dat er opties zijn waar je nog niet aan hebt gedacht. Je groeicoach kijkt samen met jou waar jouw mogelijkheden liggen en daarmee kun je je kans vergroten op het kopen van een eigen huis.En wil je tussendoor even sparren of heb je een vraag? Geen probleem. Je groeicoach helpt je graag.

    Afspraak maken gratis oriëntatiegesprek

    Kosten koper berekenen (5)

    Wat kan ik lenen?

    Snel uitrekenen hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen?

    Kosten koper berekenen (6)

    Alles onder 1 dak geregeld

    We kunnen je helpen met hetvinden van een notaris, taxateurof bouwkundig expert. En nog meer.

    Lees meer

    Kosten koper berekenen (2024)

    FAQs

    Hoeveel kosten koper bij 300000? ›

    Hoeveel procent zijn de kosten koper

    Stel dat u een woning koopt van € 300.000 dan zijn de bijkomende kosten circa 14.000 euro. Dit betekent dat de kosten koper dus circa 4,5% bedraagt. Alleen het percentage kosten koper van een starterswoning ligt weer hoger omdat de bijkomende kosten vaak vast zijn.

    Wat zijn de huidige kosten koper? ›

    Onder kosten koper vallen zaken als overdrachtsbelasting, notariskosten, de kosten van een bouwkundige keuring, taxatiekosten, de kosten van een aankoopmakelaar en de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur.

    Hoeveel zijn kosten koper 2024? ›

    Hoeveel zijn de kosten koper in 2024? Gemiddeld komen de kosten koper in 2024 neer op zo'n 4 à 6% van de koopsom. Het gaat dan om alle kosten voor het kopen van een huis bij elkaar. Let wel op dat de kosten ook fors lager kunnen uitvallen als jij bijvoorbeeld bent vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

    Hoeveel procent komt erbij als je een huis koopt? ›

    Wie een grond koopt of een al een woning heeft, valt onder het standaardtarief van 12%. En wie zijn oog heeft laten vallen op een nieuwbouw betaalt geen registratiebelasting, maar wel 21% btw. Daarnaast hou je rekening met andere kosten.

    Wat kost een hypotheek van 400.000 euro? ›

    Voor een lineaire hypotheek van 400.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 4,5% zijn de bruto maandlasten in de eerste maand 2611,11 euro. Deze maandlasten dalen gedurende 30 jaar iedere maand een beetje. In de laatste maand zijn deze maandlasten gedaald naar 1.115,28 euro.

    Hoeveel kosten koper bij 250000? ›

    Aankoop bestaande woning €250.000
    UitgangspuntenKosten koper
    Overdrachtsbelasting 2%€5.000,-
    Notariskosten€1.200,-
    Advies en bemiddelingskosten onafhankelijke adviseur€2.990,-
    Taxatiekosten aan te kopen woning€550,-
    4 more rows
    May 5, 2020

    Wat zijn de grootste sluitingskosten voor de koper? ›

    Originatiekosten (of servicekosten)

    De meeste kredietverstrekkers rekenen een origination fee om de service- en administratieve kosten te dekken. Dit is doorgaans het grootste bedrag dat u betaalt om uw hypotheek af te sluiten.

    Wat als je kosten koper niet kunt betalen? ›

    De kosten koper meefinancieren in je hypotheek is niet mogelijk. Je kunt namelijk maar 100% van je woningwaarde lenen. Het is dus niet toegestaan om meer te lenen dan dat je woning waard is. Daarom moet je altijd eigen geld inbrengen als je een woning koopt: minimaal het bedrag van de kosten koper.

    Hoeveel is de overdrachtsbelasting 2024? ›

    De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde. Als je een tweede woning koopt of een beleggingspand dat bestemt is voor verhuur stijgt de overdrachtsbelasting naar 10,4%. Per 1 januari 2024 is de grens voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar 510.000 euro .

    Hoeveel is kosten koper 450000? ›

    Gemiddeld ben je ongeveer 4 à 6 procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de € 16.000 en € 24.000.

    Wat moet je zelf betalen als je een huis koopt? ›

    Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.

    Hoeveel procent kosten koper zelf betalen? ›

    Als je de kosten koper wilt berekenen, kun je vaak een percentage nemen van de koopsom. Dit is ongeveer 5% tot 6%. Kom je in aanmerking voor de vrijstelling van de overdrachtsbelasting, dan kun je 3% tot 4% rekenen. Deze schatting geldt voor als je een bestaand huis koopt.

    Hoeveel moet ik betalen voor notaris? ›

    Ereloon van de notaris

    Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.

    Wie heeft recht op 3% registratierechten? ›

    Vanaf 1 januari 2022 betaalt u op de aankoop van een enige eigen woning nog maar 3 procent (voorheen 6 procent) registratiebelasting. Dit tarief geldt voor authentieke aankoopaktes die verleden worden vanaf 1 januari 2022.

    Wat kost een gemiddeld appartement in New York? ›

    In Manhattan kost een redelijk geprijsde studio ongeveer $2500 per maand. Voor een appartement met één slaapkamer moet u rekenen op een maandelijkse huur van $3000 à $4000. In Brooklyn is het niet eenvoudig om een studio te vinden voor minder dan $2500 per maand. Veel mensen in New York delen een appartement.

    Hoeveel kosten koper bij 350000? ›

    Gemiddeld ben je ongeveer 4 à 6 procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de € 16.000 en € 24.000.

    Hoeveel is kosten koper 2024 bedrijfspand? ›

    De overdrachtsbelasting was in 2022 8% maar vanaf 1 januari 2023 ging dit algemene tarief omhoog naar 10,4%. De belasting moet in principe door alle ondernemers die een bedrijfspand kopen of beleggen in vastgoed worden betaald. In 2024 verandert er niets aan deze tarieven.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Tish Haag

    Last Updated:

    Views: 5789

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Tish Haag

    Birthday: 1999-11-18

    Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

    Phone: +4215847628708

    Job: Internal Consulting Engineer

    Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

    Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.